Εγκυμοσύνη και Νεφρικές Νόσοι

Εγκυμοσύνη και Νεφρικές Νόσοι

Η Εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος για μια γυναίκα. Παρατηρεί αλλαγές στο σώμα της και διακυμάνσεις στη διάθεσή της, αρκετές για να αυξηθούν τα επίπεδα του στρες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι απίθανο μια γυναίκα που ήδη νοσεί από μία νεφρική νόσο να καταφέρει να μείνει έγκυος. Μάλιστα, χάρη στη σύγχρονη επιστήμη, μπορεί να καταφέρει να φέρει στον κόσμο ένα υγιές βρέφος.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την επιτυχή έκβαση της Εγκυμοσύνης;

Η Νεφρική Ανεπάρκεια προκαλεί υπογονιμότητα, διότι επηρεάζει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο τελικά μια εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  • Η ηλικία.
  • Η ύπαρξη λευκώματος στα ούρα.
  • Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθενούς.
  • Προβλήματα υγείας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακά νοσήματα κ.ά.).
  • Το στάδιο νεφρικής νόσου (στα στάδια Ι και ΙΙ δεν υπάρχει υπέρταση ενώ η πρωτεϊνουρία είναι μικρή, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες).

Εγκυμοσύνη και Αιμοκάθαρση.

Στην περίπτωση που η γυναίκα καταφέρει να μείνει έγκυος, θα χρειαστεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα της Αιμοκάθαρσης στην οποία υποβάλλεται. Η κάθαρση δεν αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή κύηση, και εάν οι συνεδρίες είναι καθημερινές ή υπολογίζονται στις 24 ώρες/εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα.

Επιπλοκές κατά τη διάρκεια της Εγκυμοσύνης.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, υπάρχει ο κίνδυνος να παρατηρηθούν επιπλοκές όπως:

  • Αναιμία.
  • Προεκλαμψία.
  • Λοίμωξη του ουροποιητικού.
  • Εμφάνιση ή επιδείνωση λευκωματουρίας ή η υπέρτασης.

Αναφορικά με το έμβρυο, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές όπως καθυστερημένη ανάπτυξη ή προωρότητα.

Εγκυμοσύνη και Μεταμόσχευση.

Η εγκυμοσύνη εξελίσσεται πιο ομαλά σε ασθενή που έχει υποβληθεί με μεταμόσχευση καθώς μετά την επέμβαση το ορμονολογικό προφίλ της είναι καλύτερο.

Μετά από έναν χρόνο είναι το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει η γυναίκα στη διαδικασία της εγκυμοσύνης. Διαφορετικά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τη ζωή της μέλλουσας μητέρας ή για απόρριψη του μοσχεύματος.

Φαρμακευτική Αγωγή μετά τη Μεταμόσχευση

Μετά την μεταμόσχευση, αυξάνεται η δοσολογία των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Όταν όμως η φαρμακευτική αγωγή έχει ως στόχο τη συντήρηση, δεν φαίνεται να προκαλεί ζημιά στο έμβρυο. Το πότε όμως αυτό θα είναι εφικτό και ποια θα είναι η προτεινόμενη δοσολογία, είναι απόφαση του ειδικού νεφρολόγου.

Σε κάθε περίπτωση, η ασθενής οφείλει να παρακολουθείται τακτικά, και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού της.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
+30 6973051187