Διαταραχές Υγρών και Ηλεκτρολυτών

Διαταραχές Υγρών και Ηλεκτρολυτών

Οι Ηλεκτρολύτες είναι άλατα που βρίσκονται στα υγρά και στους ιστούς του σώματος. Εξασφαλίζουν την υγεία των αρθρώσεων, των οστών, των νεύρων, των μυών, της καρδιάς, των νεφρών, των δοντιών, του σακχάρου και της μεταφοράς οξυγόνου.

Οι Ηλεκτρολύτες υπό φυσιολογικές συνθήκες παραμένουν σταθεροί παρά τις όποιες μεταβολές στη διατροφή. Όταν όμως η ισορροπία τους διαταραχθεί, τότε κάνουμε λόγο για Διαταραχές υγρών και Ηλεκτρολυτών οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά, καθώς συνδέονται με αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας στους βαρέως πάσχοντες.

Ποιες είναι οι πιο συχνές Ηλεκτρολυτικές Διαταραχές;

Οι πιο συχνές Ηλεκτρολυτικές Διαταραχές είναι:

Υπερνατριαιμία

Η συχνότερη που παρατηρείται. Πρόκειται για μεγάλη συγκέντρωση νατρίου στα σώμα. Πιθανόν οφείλεται σε διουρητικά φάρμακα, αρρύθμιστο διαβήτη, διάρροια, έμετο, σοβαρά εγκαύματα, βαριά άσκηση.

Υπονατριαιμία

Υπάρχει λίγο νάτριο στο σώμα. Συνήθως οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια. Η σοβαρή υπονατριαιμία, θεωρείται επείγον περιστατικό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Υπερκαλιαιμία

Είναι η μεγάλη συγκέντρωση καλίου. Φαινόμενο που παρατηρείται λόγω νεφρικής ανεπάρκειας ή λόγω φαρμάκων που διατηρούν το κάλιο σταθερό.

Υποκαλιαιμία

Έλλειψη καλίου. Ενίοτε οφείλεται σε διουρητικά.

Υπερασβεστιαιμία

Υπερβολικό ασβέστιο στον οργανισμό. Συμβαίνει συχνά εξ αιτίας του θυρεοειδούς ή κάποιων μορφών καρκίνου.

Υπασβεσταιμία

Το σώμα στερείται ασβεστίου. Μπορεί να προκληθεί εξ αιτίας του θυρεοειδούς, κάποιας λοίμωξης ή έλλειψης βιταμίνης D.

Ποια είναι τα συμπτώματα την Ηλεκτρολυτικών Διαταραχών;

Τα συμπτώματα των Ηλεκτρολυτικών Διαταραχών μπορεί να είναι είτε ήπια, είτε πιο σοβαρά. Η φύση των συμπτωμάτων ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής. Τα κυριότερα συμπτώματα των Ηλεκτρολυτικών Διαταραχών είναι:

  • Σύγχυση.
  • Παράλυση.
  • Επιληπτικές κρίσεις.
  • Αδυναμία, Ανορεξία.
  • Καρδιακή αρρυθμία.
  • Ναυτία, Έμετος, Αφυδάτωση.

Πώς αντιμετωπίζονται θεραπευτικά οι Ηλεκτρολυτικές Διαταραχές;

Για την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών υπάρχει μεγάλο φάσμα θεραπευτικών παρεμβάσεων. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη σε κάποιον ηλεκτρολύτη, δίνεται στον ασθενή συμπλήρωμα. Εάν όμως κάποιος ηλεκτρολύτης είναι σε υψηλά επίπεδα, τότε θα πρέπει να χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά, τα οποία αραιώνουν την ποσότητα του συγκεκριμένου ηλεκτρολύτη στο σώμα. Ενίοτε, ίσως χρειαστεί θεραπεία της υποκείμενης αιτίας. Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των οδηγιών του ιατρού είναι μεγίστης σημασίας για την ομαλή έκβαση της νόσου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
+30 6973051187