Λοιμώξεις του Oυροποιητικού

Λοιμώξεις του Oυροποιητικού

Το ουροποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή, τη συγκράτηση και την αποβολή των ούρων από τον οργανισμό. Αποτελείται από δύο νεφρούς, δύο ουρητήρες, δύο σφιγκτήρες μυς, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Όταν το ουροποιητικό σύστημα προσβληθεί από μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες ή ιούς, τότε κάνουμε λόγο για Λοίμωξη του Ουροποιητικού.

Η μόλυνση μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Όταν προσβάλει το κατώτερο μέρος του ονομάζεται Κυστίτιδα, και όταν προσβάλει το ανώτερο, Πυελονεφρίτιδα. Οι περισσότερες Ουρολοιμώξεις οφείλονται σε βακτήρια και συγκεκριμένα το 80% – 85% στο βακτήριο Escherichia coli.

Ποια είναι τα αίτια των Ουρολοιμώξεων;

Οι Ουρολοιμώξεις εμφανίζονται κυρίως όταν εισέρχονται μικρόβια από τον γαστρεντερικό σωλήνα, μέσω της ουρήθρας, στην ουροδόχο κύστη.

Ο οργανισμός είναι «οπλισμένος» με πολλούς μηχανισμούς άμυνας για να προστατεύεται από την είσοδο των παθογόνων μικροβίων. Μερικές φορές όμως οι μηχανισμοί άμυνας δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, καθώς συναντούν ισχυρή αντίσταση και προσκόλληση στα τοιχώματα του ουροποιητικού.

Μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού

Οι κυριότεροι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού από τα παθογόνα μικρόβια είναι:

 • Η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Η διαδικασία της ούρησης η οποία αποβάλλει τους μικροοργανισμούς που προσπαθούν να εισέλθουν.
 • Οι βαλβίδες στην κυστεοουρητηρική συμβολή οι οποίες επιτρέπουν στα ούρα να περνούν μόνο από τον νεφρό προς την κύστη.
 • Εκκρίσεις του προστάτη που καθυστερούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο από τις Ουρολοιμώξεις;

Οι Ουρολοιμώξεις εκδηλώνονται περισσότερο στις γυναίκες. Ωστόσο, κάποια μικρόβια όπως τα χλαμύδια, μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή, και αφορούν και τους δυο συντρόφους που πρέπει να υποβληθούν σε ταυτόχρονη θεραπεία για Ουρολοίμωξη. Επίσης, άνθρωποι με νευρογενή κύστη ή σακχαρώδη διαβήτη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια ουρολοίμωξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα των Ουρολοιμώξεων;

Τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων δεν είναι πάντα εμφανή, ούτε ιδιαίτερα έντονα. Τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

 • Έντονη μυρωδιά ούρων.
 • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
 • Πυελικός πόνος στις γυναίκες, Πόνος στον ορθό στους άντρες.
 • Έντονη ανάγκη για ούρηση, αλλά συνήθως μικρή ποσότητα ούρων.
 • Ούρα με θαμπή εμφάνιση ή αφύσικο χρώμα (κόκκινο, ροζ ή καφέ).

Επιπλέον συμπτώματα

Τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται με επιπλέον συμπτώματα, ανάλογα με το σημείο του ουροποιητικού συστήματος που έχει προσβληθεί από τη μόλυνση. Πιο συγκεκριμένα, η Λοίμωξη των Νεφρών μπορεί να προσθέσει υψηλό πυρετό με ρίγος, ναυτία ενίοτε με έμετο και πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά. Η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί να έχει πίεση σε κοιλιακή και πυελική περιοχή, πόνο, και αίμα στα ούρα.

Πώς αντιμετωπίζονται θεραπευτικά οι Ουρολοιμώξεις;

Οι Ουρολοιμώξεις συνήθως δεν είναι σοβαρές, και αν εκδηλωθούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα, πολύ σπάνια εμφανίζουν επιπλοκές. Η θεραπεία τους εξαρτάται από την περιοχή που πάσχει εξαιτίας της μόλυνσης καθώς και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του πάσχοντα.

Εάν οι Ουρολοιμώξεις δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία, τότε μπορεί να εμφανιστούν σοβαρότερες επιπλοκές όπως:

 • Επιπλοκές στην κύηση στις γυναίκες.
 • Μόνιμη νεφρική βλάβη από λοίμωξη των νεφρών, ειδικά σε παιδιά.
 • Συνεχείς ουρολοιμώξεις – οι πιθανότητες αυξάνονται αναλογικά με τον ήδη υπάρχοντα αριθμό λοιμώξεων στο άτομο.

Ποια είναι η σωστή πρόληψη των Ουρολοιμώξεων;

Αδιαμφισβήτητα η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι παράγοντες στο περιβάλλον του ατόμου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης. Οι βασικότεροι παράγοντες είναι:

 • Κακή υγιεινή.
 • Χρήση ουροκαθετήρα.
 • Ακατάλληλες συνθήκες ούρησης (π.χ. όχι σωστό κάθισμα).
 • Σεξουαλικές πρακτικές (π.χ. χρήση διαφράγματος ή σπερματοκτόνου).
 • Στάση των ούρων (δηλ. η ποσότητα που έχει παραμείνει στην κύστη μετά την ούρηση).

Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού πρέπει να ακολουθούνται υπεύθυνα, και όπου χρειάζεται και είναι εφικτό, να τροποποιείται το περιβάλλον του πάσχοντα με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
+30 6973051187