Μεταμόσχευση Νεφρού

Μεταμόσχευση Νεφρού

(Προετοιμασία για Μεταμόσχευση Νεφρικού Μοσχεύματος και παρακολούθηση μετά την επέμβαση)

Η Μεταμόσχευση είναι η αλλαγή ενός κατεστραμμένου ζωτικού οργάνου, με ένα άλλο λειτουργικό, από συμβατό δότη. Μοσχεύματα δίνονται για όλα τα μέρη του σώματος με εξέχουσας σημασίας όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το πάγκρεας, το συκώτι, και τα νεφρά για τα οποία γίνονται οι περισσότερες επεμβάσεις. Η Μεταμόσχευση Νεφρού αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους πάσχοντες με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου καθώς βελτιώνεται πολύ η ποιότητα ζωής τους.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη Μεταμόσχευση;

Για να γίνει η μεταμόσχευση, πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα υγιή όργανα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δωρεάς οργάνων.

Η δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει από τις παρακάτω κατηγορίες ατόμων:

 • Εγκεφαλικά νεκρά άτομα που νοσηλεύονται στην εντατική.
 • Άτομα των οποίων η καρδιά δεν λειτουργεί.
 • Άτομα που βρίσκονται στη ζωή, κυρίως στο κοντινό περιβάλλον του ασθενούς (για ευνόητους λόγους και μόνο για ορισμένα όργανα).

Στην περίπτωση που η καρδιά δεν λειτουργεί, τα νεφρά πρέπει να αφαιρεθούν μέσα σε 30’ – 45’, διαφορετικά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης, δεν είναι όλοι όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες κατάλληλοι για δωρητές οργάνων. Συγκεκριμένα εξαιρούνται τα άτομα με ενεργές λοιμώξεις, καρκίνο ή πολύ μεγάλης ηλικίας.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για τη Μεταμόσχευση;

Το κύριο θέμα που προκύπτει αναφορικά με τη Μεταμόσχευση σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά μοσχεύματα για όλους τους πάσχοντες. Αυτό σημαίνει ότι τα διαθέσιμα μοσχεύματα πρέπει να κατανεμηθούν με τα εξής κριτήρια:

 • Συμβατότητα του δωρηθέντος οργάνου και του αποδέκτη.
 • Χρόνος παραμονής στη λίστα αναμονής.
 • Φαρμακευτική επιτακτικότατα.

Εξετάσεις πριν τη Μεταμόσχευση

Πριν την επέμβαση, ο υποψήφιος λήπτης καλείται να υποβληθεί σε μια πληθώρα εξετάσεων (π.χ. γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα καρδιάς, αγγείων, κοιλιάς, τεστ ΠΑΠ κ.ά.) και να συνυπολογιστούν άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. ένας υπέρβαρος πρέπει πρώτα να χάσει βάρος).

Επιπλέον πληροφορίες για τη Μεταμόσχευση

 • Η Μεταμόσχευση θεωρείται ένα μεγάλο και δαπανηρό χειρουργείο, καθώς χρειάζονται 7– 10 μέρες νοσηλεία.
 • Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο οργανισμός να απορρίψει το μόσχευμα ως ξένο.
 • Ο πάσχων θα πρέπει εφ όρου ζωής να ακολουθεί πιστά τη φαρμακευτική αγωγή του.
 • Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει κορτιζόνη και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα τα οποία δεν πρέπει να διακόπτονται απότομα.
 • Ο πάσχων οφείλει να έχει συχνή επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό του, ακόμη κι αν πρόκειται για τη λήψη κάποιου ακίνδυνου φαρμάκου, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη δραστικότητα της βασικής αγωγής του.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
+30 6973051187