Νεφρωσικό – Νεφριτικό Σύνδρομο

Νεφρωσικό – Νεφριτικό Σύνδρομο

Ο ανθρώπινος οργανισμός, αποβάλει τις τοξίνες μέσω των ούρων. Η παθολογική κατάσταση κατά την οποία αποβάλλονται στα ούρα πρωτεΐνες (ιδίως αλβουμίνη), με ταυτόχρονη παρουσία υπολευκωματιναιμίας και οιδήματος, κυρίως στα κάτω άκρα, ονομάζεται Νεφρωσικό ή Νεφριτικό σύνδρομο. Ο επιπολασμός είναι περίπου 2 περιπτώσεις στα 10.000 άτομα.

Το Νεφρωσικό ή Νεφριτικό σύνδρομο προκύπτει όταν εμφανιστεί κάποια βλάβη ή φλεγμονή στα σπειράματα των νεφρών (μικρά φίλτρα τα οποία καθαρίζουν το αίμα). Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη κατακράτηση υγρών στου ιστούς και στον διάμεσο χώρο, που οδηγεί στην απότομη αύξηση σωματικού βάρους και σε οίδημα, ίσως σε όλο το σώμα. Ενίοτε η αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Τέλος, το Νεφρωσικό – Νεφριτικό Σύνδρομο μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες.

Ποια είναι τα αίτια του Νεφριτικού Συνδρόμου;

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στο Νεφριτικό Σύνδρομο ποικίλουν. Ουσιαστικά όμως, το Νεφριτικό Σύνδρομο συνυπάρχει με άλλες νόσους, όπως:

 • Σακχαρώδη διαβήτη.
 • Συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.
 • Εστιακή σπειραματοσκλήρυνση (περίπου 35% των ενηλίκων).
 • Νόσο ελαχίστων αλλοιώσεων (περίπου στο 90% των παιδιών).

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με ανάλυση ούρων και αίματος, αλλά τα πιο έγκυρα αποτελέσματα προέρχονται από τη βιοψία του νεφρού.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του Νεφριτικού Συνδρόμου;

Εάν το Νεφριτικό Σύνδρομο δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει χρόνια νοσήματα καθώς επίσης και επιπτώσεις όπως:

 • Λοιμώξεις.
 • Υποθρεψία.
 • Θρομβεμβολικά επεισόδια.
 • Οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά το Νεφριτικό Σύνδρομο;

Στόχος της ιατροφαρμακευτικής παρέμβασης είναι η πρόληψη των επιπλοκών, η υποχώρηση των συμπτωμάτων και τελικά η διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας σε φυσιολογικά επίπεδα. Εξαρτάται όμως και από το αίτιο που προκάλεσε το σύνδρομο.

Η ιατροφαρμακευτική παρέμβαση μπορεί να γίνει είτε με συμπτωματική θεραπεία, αντιμετωπίζοντας δηλαδή το σύμπτωμα του πρηξίματος (π.χ. με διουρητικά, περιορισμό πρόσληψης άλατος, υπολιπιδαιμικά), είτε με αιτιολογική θεραπεία, στοχεύοντας δηλαδή άμεσα στην αποκατάσταση των σπειραμάτων (π.χ. με αναστολείς καλσινευρίνης, αζαθειοπρίνη, κορτικοστεροειδή, κυκλοφωσφαμίδη).

Ποια είναι η πρόγνωση του Νεφριτικού Συνδρόμου;

Η πρόγνωση του Νεφριτικού Συνδρόμου εξαρτάται από την:

 • Αιτία που προκάλεσε το σύνδρομο.
 • Ανταπόκριση του πάσχοντος στη θεραπεία.
 • Ηλικία του ατόμου (όσο νεότερος, τόσο καλύτερη πρόγνωση).

Ωστόσο, κάποια αίτια όπως υψηλό επίπεδο πρωτεϊνουρίας ή εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρυνση μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Σε κάθε περίπτωση, ο έγκαιρος εντοπισμός και άμεση επέμβαση είναι η καλύτερη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
+30 6973051187