Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια

Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια

Ο οργανισμός προκειμένου να επιβιώσει, χρειάζεται ενέργεια την οποία λαμβάνει μέσω της τροφής. Στα συστατικά των τροφίμων όμως υπάρχουν ωφέλιμες αλλά και επιβλαβείς ουσίες. Τα νεφρά είναι επιφορτισμένα με την ιδιότητα να αποβάλλουν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, ρυθμίζοντας το επίπεδο των ηλεκτρολυτών και διατηρώντας σταθερή την ενυδάτωση του σώματος. Ακόμη, εκκρίνουν ορμόνες όπως ερυθροποιητίνη και βιταμίνη D. Όταν παρουσιαστεί αιφνίδια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, κάνουμε λόγω για Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια.

 Ποια η διαφορά της Οξείας από τη Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια;

Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια μπορεί να κάνει πολλά χρόνια να εκδηλωθεί, ενώ σταδιακά καταστρέφει τους νεφρώνες (μικρά φίλτρα κάθε νεφρού), καθιστώντας τους ανεπαρκείς στον καθαρισμό του οργανισμού. Η Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια είναι δυνητικά θεραπεύσιμη, ενώ η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια όχι. Σαφώς μια έγκαιρη διάγνωση έχει καλύτερα αποτελέσματα και στις δυο νόσους.

Ποια είναι τα αίτια της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας;

Οι βασικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

  • Προνεφρικές– Απότομη μείωση της ροής του αίματος προς τα νεφρά (π.χ. από λοίμωξη, τραυματισμό, αιμορραγία κλπ.)
  • Νεφρικές – Ποικίλες ουσίες (π.χ. οργανικές, δηλητήρια ή μολύνσεις)
  • Μετανεφρικές– Αιφνίδιο εμπόδιο που δεν επιτρέπει την αποβολή ούρων από τα νεφρά (π.χ. διόγκωση προστάτη, πέτρα του ουροποιητικού ή όγκος)

Ποια είναι τα συμπτώματα της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας;

Τα συμπτώματα της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας εμφανίζονται απότομα και σε μεγάλο βαθμό. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

  • Άγχος και σύγχυση.
  • Δύσπνοια ή πόνος στον θώρακα.
  • Πρήξιμο (κυρίως στα κάτω άκρα).
  • Ελάχιστη ή καθόλου παραγωγή ούρων.
  • Ανορεξία, Διαταραχές ύπνου (π.χ. υπνηλία).

Εάν συνυπάρχουν πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα, μια άμεση επίσκεψη στον αρμόδιο ιατρό είναι αναγκαία. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η λειτουργία των νεφρών. Συνήθως είναι ζήτημα ημερών ή μερικών εβδομάδων. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί αιμοκάθαρση.

Για τη διάγνωση της νόσου είναι πιθανό να ζητηθούν αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχοτομογραφικός έλεγχος που θα εντοπίσει κάποια πιθανή απόφραξη.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
+30 6973051187